Takmer polovica kontrolovaných dovozov potravín z Poľska mala nezrovnalosti

19.07.2012 Bratislava

Bratislava 18. júla (TASR) – Slovenská legislatíva týkajúca sa dovozu potravín zo zahraničia je podľa slov ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomíra Jahnátka (nominant Smeru–SD) dosť benevolentná. Vyplynulo to podľa neho aj z výsledkov kontrol cestných dopravcov potravín, ktoré v tretej dekáde júna a prvej dekáde júla 2012 vykonali pracovníci Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR v spolupráci s príslušníkmi Policajného zboru (PZ) SR.

Z dovážaných potravín najhoršie podľa Jahnátka dopadli potravinové dovozy z Poľska. "Zo 195 kontrolovaných dodávok z Poľska malo 44,62 % nezrovnalosti, teda takmer polovica," uviedol dnes na tlačovej besede na pôde Ministerstva vnútra (MV) SR Jahnátek s tým, že okrem dovozov z Poľska bolo prekontrolovaných aj 178 zásielok zo Slovenska, 52 zásielok z Maďarska, 24 zásielok pochádzajúcich z Českej republiky a 6 zásielok z Rakúska.

Zároveň informoval, že celkovo sa do kontrolných akcií cestných prepravcov zapojilo 57 regionálnych veterinárnych a potravinových správ, ktoré v koordinácii s PZ SR vytvorili 105 hliadok. Kontrolami prešlo 507 zásielok, čo predstavovalo 26.954 ton potravín dovážaných do SR. Z uvedeného počtu bolo 129 zásielok s nezrovnalosťami, teda 25,44 %, pričom 61 zásielok kontrolné orgány vrátili do krajiny pôvodu.
 

Vyberte región